English Holocaust Auschwitz

Auschwitz I

Auschwitz I
Het oorspronkelijke concentratiekamp en het administratieve centrum van het kampcomplex Auschwitz I, was ondergebracht in een oude Poolse kazerne aan de rand van het dorp. Auschwitz I was opgezet naar model van de Concentratiekampen in Duitsland en werd in eerste instantie vooral gebruikt om Poolse verzetsmensen en intellectuelen op te sluiten. Later arriveerden ook andere gevangenen: Sovjetrussische krijgsgevangenen, ‘gewone’ criminelen, Joden, homoseksuelen en anderen.

In totaal zijn er bij benadering 70.000 mensen vermoord. Veel gevangenen zijn om het leven gekomen door uitputting, honger, besmettelijke ziektes, te zwaar werk of voor het vuurpeloton. Gevangenen van Auschwitz I moesten vaak buiten het kamp dwangarbeid verrichten en marcheerden dagelijks door de toegangspoort waarop in metalen letters de cynische spreuk Arbeit macht frei (werken maakt vrij) was aangebracht.

In gevangenenblok II van Auschwitz I werden in de herfst van 1941 de eerste proeven gedaan met het doden van mensen door middel van vergassing. 850 Poolse Joden en Sovjetrussische gevangenen werden vergast met waterstofcyanide, een onkruidverdelger (handelsnaam Zyklon-B). Na dit experiment werd Zyklon-B op grote schaal toegepast in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau.


26-66522 26-66584 26-66548 26-66578 26-verniet_kampen_01
  1. Tekening van de executieplaats van Auschwitz I. Collectie NIOD, Amsterdam
  2. Executieplaats van Auschwitz I. Collectie NIOD, Amsterdam
  3. De Nazi’s hielden in Auschwitz het aantal moorden keurig bij. Dit is het 12e “Sterbebuch” (“overlijdensregister”) uit 1942. Collectie NIOD, Amsterdam
  4. Een van de gaskamers van Auschwitz. De gaskamers zagen er uit als douche-inrichting. Collectie NIOD, Amsterdam
  5. De blokken in kamp Auschwitz werden omheind met prikkeldraad dat onder stroom werd gezet om ontsnappen te voorkomen. Daaromheen werd een hoge betonnen muur gebouwd zodat men van buitenaf niet naar binnen kon kijken. Foto: Stanislaw Mucha.
Woordenlijst
vervolging
massamoord
daders en slachtoffers
kampen
auschwitz
sobibor
na 1945
tijdbalk
gastenboek
voorgeschiedenis
organisatie
auschwitz i
auschwitz-birkenau ii
auschwitz-monowitz iii
daders
slachtoffers
dodenmars
bevrijding