English Holocaust Auschwitz

Voorgeschiedenis

Voorgeschiedenis
Aan de rand van het Poolse grensplaatsje Oświęcim, enkele tientallen kilometers ten westen van de stad Kraków, richtten de nazi’s in juni 1940 een concentratiekamp in om Poolse tegenstanders van het Nazi-regime gevangen te zetten. Oświęcim kreeg de oude Duitse naam Auschwitz en groeide vanaf 1941/42 uit tot het grootste vernietigingskamp voor Joden uit heel Europa.

In september 1939 hadden de Nazi’s West-Polen ingelijfd bij het Duitse Rijk; in luttele weken tijd probeerden de Nazi’s het district Kattowice, waar Oświęcim deel van uit maakte, te ‘germaniseren’ (etnisch te zuiveren). De stad Auschwitz werd een verzamelbekken voor Joden uit het hele district; in stegen in het oude centrum leefden Joden dicht opeen, geïsoleerd van de andere bewoners, onder streng toezicht van Duitse wachtposten.

Begin 1940 viel Himmlers oog op Auschwitz; op 14 juni 1940 ging Auschwitz van start als quarantaine- en doorgangskamp. De eerste Poolse gevangenen werden vooral ingezet om de oude, deels ommuurde Poolse legerkazerne geschikt te maken als Concentratiekamp.


27 243D
Overzichtsfoto van Auschwitz-Birkenau. Collectie NIOD, Amsterdam
Woordenlijst
vervolging
massamoord
daders en slachtoffers
kampen
auschwitz
sobibor
na 1945
tijdbalk
gastenboek
voorgeschiedenis
organisatie
auschwitz i
auschwitz-birkenau ii
auschwitz-monowitz iii
daders
slachtoffers
dodenmars
bevrijding