English Holocaust Daders en slachtoffers

Sinti en Roma

Sinti en Roma
De nazi’s hebben ook geprobeerd om Sinti en Roma (‘zigeuners’) uit te roeien. Al vòòr de oorlog werden Duitse en Oostenrijkse Sinti en Roma opgepakt – zogenaamd om de criminaliteit te bestrijden – en afgevoerd naar Dachau en Buchenwald. Vanaf het midden van de jaren dertig werden mannen, vrouwen en kinderen gedwongen gesteriliseerd. \

Toen de oorlog eenmaal begonnen was, zijn in Oost-Europa Sinti en Roma op grote schaal slachtoffer geworden van executies uitgevoerd door Einsatzgruppen. Vanuit heel Europa werden zij gedeporteerd naar de vernietigingskampen. In Auschwitz heeft de beruchte kamparts dr. Josef Mengele voor zijn wrede medische experimenten veel Sinti en Roma kinderen gebruikt. Hoeveel Sinti en Roma tijdens de oorlog zijn omgebracht is nog altijd moeilijk na te gaan: serieuze schattingen lopen uiteen van ongeveer 100.000 tot enkele honderdduizenden slachtoffers.

In Nederland werden op 16 mei 1944 overal Sinti en Roma opgepakt en naar Westerbork afgevoerd. Drie dagen later vertrok een trein met 245 van hen naar Auschwitz. Na de oorlog kwamen er slechts 30 terug. Over de vervolging van Sinti en Roma is na de oorlog veel minder geschreven en gesproken dan over de jodenvervolging.


16:-102641 16-113863 16_00027408 16_Porajmos
 1. Affiche met oproep voor de evacuatie van Nederlandse woonwagenbewoners, juni 1943
  Collectie NIOD, Amsterdam
 2. Settela Steuinbach, Nederlands Sinto-meisje, gefotografeerd in de trein die op het punt staat om van Westerbork naar Auschwitz te vertrekken (19 mei 1944)
  Still uit de Westerborkfilm gemaakt door Breslauer, collectie NIOD, Amsterdam
 3. Sinti & Roma met leden van de Duitse Luftwaffen in Romenië, 1 Juli 1941
  Fotograaf: Siegfried Lauterwasser, collectie Bildarchiv Preußischer Kulturbesitz
 4. Foto van een groep Roma op een open plek in het vernietigingskamp Belzec, wachtend op instructies van de kampbewaking (1940)
  Collectie NIOD, Amsterdam
Woordenlijst
vervolging
massamoord
daders en slachtoffers
kampen
auschwitz
sobibor
na 1945
tijdbalk
gastenboek
ss
wehrmacht
handlangers
joden
sinti en roma
andere slachtoffers
omstanders
verzet en helpers