English Woordenlijst

Westerbork

Concentratiekamp en doorgangskamp in Drenthe. Kamp Westerbork is in 1939 gebouwd op kosten van de Joodse gemeenschap in Nederland als opvangkamp voor Duits-Joodse vluchtelingen. Op 1 juli 1942 kreeg het de officiële status van doorgangskamp. Het kamp kwam toen onder het gezag te staan van de bevelhebber van de Sicherheitspolizei en de SD. Vanuit Westerbork werd het grootste deel van de bijna 107.000 weggevoerde Joden naar het oosten gedeporteerd.

Ook enige honderden Sinti en Roma en enkele tientallen (niet-Joodse) verzetsstrijders zijn via Westerbork gedeporteerd. Aanvankelijk vertrokken de treinen vanaf het station in Hooghalen, later werd de spoorlijn doorgetrokken tot in het kamp zelf.

De hygiënische omstandigheden lieten te wensen over, er waren luizen en vlooien, en ook het voedsel was slecht. Er waren speciale strafbarakken, waarin bijvoorbeeld onderduikers terecht kwamen. Er moest hard gewerkt worden, maar er werden ook cursussen gegeven, er konden boodschappen gedaan worden met 'kampgeld' en kampcommandant Albert Konrad Gemmeker liet regelmatig getalenteerde Joodse artiesten en musici optreden.

Aanvankelijk vertrokken de treinen naar 'het oosten' niet op gezette tijden. In de tweede helft van 1942 vertrokken de transporten op de maandag en vrijdag. Van alle transporten vertrok ongeveer 40% op de dinsdag. Op alle dagen van de week zijn uiteindelijk transporten vertrokken. 93 treinen zijn vanuit Westerbork naar het oosten vertrokken, de meeste naar Auschwitz; in de periode van maart tot juli 1943 gingen er ook transporten naar Sobibor.

 

WA
Wannsee-conferentie
Wieringermeer
Westerbork
Westerweel-groep